25 mars 2008

Dagens Miljötips #6 - Köp ekovin!

14 Februari

Ska du bjuda på Alla hjärtansdag middag ikväll? Och har ännu inte köpt vinet? Då har jag ett tips - köp ekologiskt vin till maten!

Jens Dolk tipsar om några sorter: (http://www.tasteline.com/default.ns?lngItemID=2721)

Vitt
Betyg 5: Mehofer Grüner Veltliner Klassik, 79:-, Österrike, nr 98129
Betyg 5: Chablis Domaine de la Boissonneuse, 136:-, Frankrike, nr 5624

Rött
Betyg 4: Château des Coccinelles, 89:-, Côtes du Rhône, Frankrike, nr 99933
Betyg 5: Pezoules Cabernet Sauvignon Merlot, 70:-, Grekland, nr 98088
Betyg 4: Saltå Côtes du Rhône, 109:-, Frankrike, nr 83876

Vinguiden rekommenderar det franska vinet:Bila-Haut, 79:-, nr 81919 (beställningssortiment). Enligt Vinguiden (www.vinguiden.com) är det ett riktigt fynd. Jag har beställt det. Berättar sen hur det smakar!

Varför ska man satas på Ekologiskt vin? Enligt www.ekovin.se är det så här:
Vinet är gjort på druvor som är odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Under de tusentals år människan har odlat och producerat vin har det varit under ekologiska förutsättningar. Det var först på 1950-talet som det kemiska tog fart och hade sitt uppsving efter andra världskriget då det rådde brist på livsmedel i världen.

Enligt Jens Dolk (tastelines och Svds vinexpert) är vi lite tröga när det gäller att köpa ekologiskt vin i Sverige, men vi kan bli bättre!Smaklig dryck! Malin

1 kommentar:

Lina sa...

Gud va kul med en miljöblogg! Jag blir så glad när någon mer än jag engagerar sig OCH andra! Men min fråga är, ur miljösynpunkt så är väl inte ekovin alltid bättre då det fraktats över hela världen? Då ska man ju välja vin som fraktats hit på ett miljövänligt sätt. Men du kanske tagit hänsyn till detta i dina tips? Glöm inte att tipsa om det till de som vill göra rätt :)