25 mars 2008

Dagens Miljötips #2 - Åk tåg!

Det här tipset blev aktuellt när jag satt på tåget t.o.r. Skövde här om dagen.

Att tåget är miljövänligare än flyget vet vi ju alla - men för er som inte riktigt reflekterat över vad det egentligen innebär rent tidsmässigt att ta tåget istället för att flyga ndg inrikesresor så har jag gjort vissa beräkningar!

Ett bra exempel är Stockholm - MalmöVi utgår från att man bor så till att det enklaste sättet att ta sig till Arlanda är från Centralstationen. Då får man så att säga samma utgångspunkt för de två jämförelserna! Vi utgår också ifrån att destinationen ligger hyfsat centralt i Malmö. Tåg: 4:09 - 4:37. Maxtiden är alltså lite drygt 4,5 timmar.

Flyg:
Arlanda Express 20 minuter
Tid på Arlanda 60 minuter
Flygtid 65 minuter
Tid innan man är vid flygbussen 20-30 minuter (beroende på om man har bagage eller inte)Flygbuss till Malmö 40 minuter
Totalt: 3,5 timmar och då har man inte räknat in att man kanske får vänta på bussen i Malmö, för den går inte så ofta.

Vi pratar alltså max en timmas skillnad mellan tåg och flyg, men förmodligen mindre. Om man lägger till livskvalitets aspekten så vinner tåget alla gånger. Själv föredrar jag att lugnt och stilla kliva på tåget i Stockholm. Sitta och jobba vid min dator, användandes det eminenta eluttaget vid sätet och min fantastiska mobila bredbandsuppkoppling (givetvis med 3!!) och kunna gå och köpa en kopp kaffe när jag känner för det. Har man ingen egen uppkoppling så finns det att tillgå till en rätt billig penning på tåget. Man kan prata i telefon större delen av sträckan. Detta ska jämföras med att stressa mellan tre olika transportmedel (Arlandabanan, flyg, buss i det här exemplet, men det är samma om man åker taxi eller bil), klämmas in i ett trångt flygplan med dålig luft (där bacillerna flyger omkring, särskilt så här års) och dessutom bara kunna använda ca 40-50 minuter av hela tiden till att jobba. Åker man tåg kan man ju dessutom motivera att man går lite tidigare från jobbet, för arbetsdagen behöver ju inte vara slut bara för att man sätter sig på tåget!

Man kan göra det här exemplet med en oändlig mängd destinationer. Stockholm-Göteborg till exempel tar bara 3 timmar med X2000, det kan flyget aldrig slå (även om man flyger från Bromma!). Eller Stockholm-Sundsvall som bara tar 3 timmar och 20 minuter.

Och även om det skulle ta nån minut mer att åka tåg - när skillnaden är så pass liten, är det inte värt de minuterna för miljöns skull?? Tack för mig för denna gång!! Eder miljömoralist//Malin

Inga kommentarer: