12 februari 2009

Dagens Miljötips #18 - Installera en avfallskvarn

För er som bor i Stockholm har några intressanta dagar ur ett sopsorteringsperspektiv just passerat. Sopåkarnas vilda strejk resulterade i den ena uppmaningen efter den andra. I tidningarna stod det: Knyt ihop era påsar ordentligt! På lappen i min bostadsrättsförening stod det: Packa ihop dina sopor så mycket som möjligt! Det som förvånade mig var att inget ljushuvud kom på att om alla sopsorterade ordentligt skulle strejken kanske inte få så stora konsekvenser så snabbt! Nåväl, nu är strejken över och det utmärkta tillfället att förklara varför det faktiskt finns en poäng med att sopsortera mjölkförpackningar, creme fraiche burkar etc, har passerat förbi!

Från den ena sopan till den andra. På senare tid har det stått rätt mycket om att det finns stora möjligheter att öka biogasproduktionen om man tog vara på allt organiskt avfall. Målet i Sverige är att 35% av allt organiskt avfall ska komposteras eller rötas nästa år. Det innebär att landsorten får dra ett rejält strå till stacken för vår huvudstad har endast ett mål på 20%.

Hur som helst - om vi ska bidra till det här målet, vad har vi för alternativ? Om man bor på landet med hyfsat stor tomt är det förstås ett bra val att sätta upp en kompost. Jag har en på landet, den är lättskött, visserligen har en enstaka mus bestämt sig för att bo där vid något tillfälle, men den luktar inte och alla grönsaks- och fruktrester åker ner där tillsammans med trädgårdsavfallet. Dock är det kanske inte riktigt att rekommendera i stan! Att samla in matrester via kärl som kommunen tömmer kan väl fungera, men dels måste ju kommunen bestämma sig för att samla in det, och det verkar man inte ha planerat i Stockholm i alla fall. Dessutom kan det bli lite halvjobbigt när det är varmt ute (hörde en komisk historia om detta från i somras). Ett annat alternativ som en kollega till mig gjort är att helt enkelt installera en avfallskvarn hemma. Det kostar ca 5000 SEK, och nu har Stockholm Vatten just tagit bort årsavgiften som tidigare var förknippad med detta.

De har kommit på att matavfall som transporteras till rötkamrarna skulle vara det mest effektiva sättet att få ett kompletterande rötbart material att tillverka biogas av.

Det är dock beroende på din kommun vilka regler som gäller, och det är definitivt inte att rekommendera för de som har tre-kammarbrunn.

För stockholmare finns mer info här: http://www.stockholmvatten.se/Stockholmvatten/Aktuellt/Nyheter/Stockholm-Vatten-slopar-avgiften-for-avfallskvarnar-for-privatpersoner/

Jag brukar inte rekommendera saker här som jag inte själv har testat, men tycker att detta är ett rätt bra tips, särskilt om man ändå ska bygga om sitt kök! Och när man tänker efter, om man har en avfallskvarn och sopsorterar ordentligt - vad blir då kvar? Inte mycket!

Fick en fråga häromsistens ang vilken sajt jag samlar Miljötipsen på, så här kommer länken igen! Allt finns alltså samlat på min blogg Dagens Miljötips: http://dagensmiljotips.blogspot.com/
Ha en härlig vinterhelg! Malin

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bästa inköpet familjen gjort, installerade en avfalls kvarn, vi valde insikerator modell65!!! helt grym den tar allt upptill kotlettben, inga mer illa luktande sopor alltid rent o snyggt i vasken och det bästa av allt- matresterna åker direkt till renhållnings verket där det blir både biogas o biogödsel!!!

Anonym sa...

Hej !
Vi satte in en avfallskvarn från Uson, som var superbra.Nu slipper vi lukten från skåpet under diskbänken.