29 mars 2009

Dagens Miljötips #19 - Tvätta rätt!

Idag tänkte jag prata om det här med tvätt. Om man väljer rätt sätt att tvätta på kan man minska effekterna för miljön på flera sätt!

1. De flesta kläder är egentligen inte särskilt smutsiga, och det är få saker som behöver tvättas på högre temperatur än 40 grader och det är helt onödigt med förtvätt!!

2. Nästan alla överdoserar tvättmedel. Det blir både dyrt och miljöovänligt. Om du lägger tvättmedlet i en boll och lägger in i maskinen får du mindre spill och kan använda ännu mindre. I de flesta fall ska du inte fylla en tvättboll till mer än 1/3.

3. Att torktumla kräver mycket energi. Försök att hängtorka det mesta, då skonar du kläderna också!

4. Sköljmedel sliter mycket på kläderna (särskilt kläder som har någon form av stretch i sig), och kläderna blir faktiskt inte så himla mycket mjukare. Det är dessutom en extra kemikalie!

5. För att veta vad man ska välja för tvättmedel kan man kolla på naturskyddsföreningens egen miljömärkning: Bra Miljöval.
http://www2.snf.se/bmv/bmv-register/tvattmedel.cfm
Även Svanenmärkning duger.

6. Det har kommit en ny grej, nämligen tvättnötter. Jag har inte provat själv ännu, men alla som skrivit om dem på nätet verkar jättenöjda. Bortsett från att de transporterats hit med båt från ex. Indien så är de 100% miljövänliga. Här finns en lista på var man kan köpa dem!
http://www.klimatsmart.se/?page=products&action=select&cat=909&mode=wide

Ha det bra så länge! //Malin

1 kommentar:

Christian sa...

Rekommenderar också att använda tvättbollar eller liknande som tvättmedel. Finns bl.a på Ekoprylar