12 januari 2009

Dagens Miljötips #17 - Välj rätt kött!

God fortsättning!

Jag fortsätter oförtrutet med miljötipsen! Det finns vissa saker man drar sig för att ta upp, för man vet att en och annan suckar, men nu har turen i alla fall kommit till köttet.

Enlgit Naturskyddsföreningen kommer 18% av de globala utsläppen från djurproduktion. Utsläppen genereras av olika saker. Dels för att kossor pruttar ut metangas, men också pga transporter, läckande gödselstackar, större förbrukning av konstgödsel och användning av kraftfoder för kossor som inte fribetar.

I Sverige äter vi 80 kg kött per år (en betydande ökning bara de senaste 15 år sedan), vilket förstås går att dra ner på utan att vi blir särskilt undernärda! Själv försöker jag byta ut kött mot fisk eller grönsaker då och då. Det går bättre än man tror!

Det finns faktiskt en del fördelar med kossor & lamm som betar också - tex att landskapen hålls öppna.

Hur ska man göra då? Dels kan man välja bättre kött, tex:
* Lamm
* Vilt
* Ekologiskt/kravmärkt kött
* Kyckling

Enligt en svensk studie minskar utsläppen kraftigt för ekologiskt kött, som är uppfött på gräs snarare än kraftfoder. De djuren släpper ut 40 procent mindre växthusgaser och gör av med 85 procent mindre energi än de som föds upp på vanligt sätt.

Om man vill ha en riktigt bra oxfilé och det inte finns något ekologiskt alternativ, så är det faktiskt bättre att köpa argentinskt eller brasilianskt kött (för att inte tala om att det många gånger är godare!). Koldioxidutsläppen blir mindre av transporterna än vad kraftfodret motsvarar för den svenska kossan. Jag vet inte helt säkert hur det är i Brasilien, men i Argentina kan jag garantera att kossorna betar året runt och inte behöver vare sig kraftfoder eller konstgödsel (vilket ju beror på att Pampas är lika stort som två Sverige och grönt året runt).

För att summera Dagens Miljötips - Ät lite mindre kött, och välj lite bättre!

Väl mött!! //Malin

Mina källor idag:
http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/vara-rad-och-tips/mat-och-dryck/kott/
http://www.miljorapporten.se/article.jsp?article=22494
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_248685.svd
http://www.amelia.se/senaste-numret/2008/amelia0708/AME0807s099.pdf

Inga kommentarer: