15 juni 2009

Dagens Miljötips #21 - Släng mindre mat!

Återigen kommer två tips i ett! Den här gången kan jag inte låta bli att ge en känga åt en bygg-kedja som inte verkar ha fattat att man måste leva som man lär. Följande inträffade. En närstående, M, besökte här om dagen ett Bauhaus-varuhus (närmare bestämt i Barkaby). Vid varuutlämningen, på baksidan, stod en stor container. Under tiden damen i fråga stod där kom en tjej med en stor vagn fylld med platskrukor med döda växter som geschwint tippades i containern. M kunde inte låta bli att glutta i containern och fick då se att den var fylld av allsköns bråte, både plast, trä, papp, organiskt avfall och metall. Hon frågade då tjejen om de inte sopsorterade på Bauhaus och fick svaret - "nej, sånt sysslar vi inte med här".

Vi kollade vad Bauhaus skriver på sin hemsida om saken och nedantående text går att hitta under fliken Om Bauhaus:

"Vi strävar också efter att minska miljöpåverkan från vår verksamhet genom bland annat krav på produkterna, säker förvaring av kemikalier och en bra avfallssortering på varuhusen."

Det är faktiskt inte OK. Inte alls. Jag uppmanar härmed till bojkott! Det finns andra ställen där man kan köpa samma skräpprodukter till lågt pris som förhoppningsvis har bättre koll på sin verksamhet. Fy skäms Bauhaus!

Men för att inte bara vara neggig idag, ska ni också få ett mer positivt tips! Det finns ett mycket enkelt sätt att bidra till att minska koldioxid utsläppen. Sluta släng mat. Svenskarna slänger 100 kilo fullt ätlig mat i soporna varje år, visar en rapport från forskningsinstitutet SIK. Det onödiga matavfallet motsvarar utsläppen från 460000 oljeeldade villor. Slutar vi upp med slöseriet skulle det ha samma effekt som om var sjätte bil försvann från vägarna.

Källa: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1616933.svd

Faktum är att 57% av all mat som slängs är ätbar. Jag har själv jobbat med att bli mindre klenmagad. Man måste inte alls slänga mjölken för att sista datumet gått ut. Oftast är den helt OK flera dagar extra. Det gäller faktiskt de flesta varor. Man behöver ju inte gå till överdrift och göra som farmor och spara havregryn i 30 år (brorsans chokladbollar blev inte så goda!), men producenternas bäst före datum är oftast helt absurda. Lukta och smaka på maten innan du slänger den och planera lite bättre. Både bra för miljön och för plånboken!

Om vi inte hörs innan så önskar jag er en riktigt härlig sommar!

Inga kommentarer: